tiistai 9. kesäkuuta 2009

Ja taas järisee

Kun voimakas maanjäristys pari viikkoa sitten ravisteli koko Hondurasia, sen kuviteltiin jäävän jollain tavalla ainutkertaiseksi tai ainakin harvinaiseksi tapaukseksi. Vielä mitä. Tuon 7,1 Richterin järistyksen jälkeen Hondurasissa on järissyt harva se päivä.

Sunnuntai-iltana järistys oli sen verran voimakas, että sänkyni tärisi, mutta järistystä kesti vain muutaman sekunnin. Hassua se oli silti, koska se tuntui niin kertakaikkisen absurdilta. Sekunnin murto-osan ajan kuvittelin jo, että joku on piiloutunut sänkyni alle.

Keski-Amerikka liikkuu kohti Atlanttia noin millimetrin joka vuosi ja kuuluu näin yhteen maailman liikkuvimpiin alueisiin, mutta tähän asti Honduras on saanut olla melko rauhassa. Geologien mukaan nyt Keski-Amerikkaa kannattelevan mannerlaatan Hondurasia lähellä olevat reunamat ovat kuitenkin aktivoituneet, yli sadan vuoden nukkumisen jälkeen. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että maanjäristykset tulevat jatkumaan tasaiseen tahtiin etenkin maan pohjoisrannikolla.

Surullisinta asiassa on se, että järistykset tuntuvat kerta toisensa jälkeen vaikuttavan eniten kaikkein köyhimpään väestöön. Kun köyhien perheiden huterat kodit kaatuvat, he jäävät kirjaimellisesti taivasalle. Pari viikkoa sitten Honduras oli tavallisen onnekas, sillä muualla yhtä voimakkaat maanjäristykset ovat pyyhkäisseet kokonaisia kaupunkeja maan tasalle. Jos järistykset jatkuvat läheskään yhtä rajuina, tämä kaoottinen maaparka joutuu todennäköisesti varautumaan entistä suurempaan kaaokseen.

Tämän päivän jännin uutinen koski kuitenkin Hondurasin Karibian puoleisia merialueita. Tutkijoiden mukaan näyttäisi siltä, että maanjäristykset ovat puskeneet sen verran hurjasti hiekkaa ylöspäin, että Honduras on saanut uuden, suuren saaren! Tutkijat olivat vasta huomanneet mokoman YouTubeen ladatuista videoista, joten uutisointikin oli melko hataraa. Vielä ei tiedetty muun muassa sitä, onko kyse kokonaan maan ylös työntämästä saaresta, tulivuoresta vai jonkun näsäviisaan kuvankäsittelijän pilasta. Aika jännä juttu silti.

Mitenköhän maanjäristykset mahtavat tuntua sukeltaessa – huomaakohan niitä edes millään tavalla? Vedessä ei varmaan tärinää huomaa, mutta tuntuisi loogiselta, että se vaikuttaisi jollain tavalla näkyvyyteen. No, kohta se varmaan selviää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti