torstai 4. kesäkuuta 2009

Tulta, tuhkaa ja tulvia

”Yli 300 ihmistä häädettiin kodeistaan Tegucigalpassa.” Aamun lehtiotsikot aiheuttivat taas ansaittua kohua duunipaikallani ihmisoikeusjärjestössä. Sanomalehtien etusivuilla näytettiin kuvia luotikilvillä varustautuneista rynnäkköpoliiseista, suurissa liekeissä roihuavista puuhökkeleistä ja itkevistä ihmisistä.

Kyse oli Tegucigalpalle tyypillisestä näystä: invaciones eli valtaukset ovat hökkelikyliä, joita on syntynyt kuin sieniä sateella pitkin kaupungin tyhjillään olevia maita. Useimmat näistä on rakentanut köyhät maalaiset, jotka ovat tulleet maaseudulta kaupunkiin etsimään parempaa elämää. Suurin rynnäkkö tapahtui vuoden 1998 tuhoisan hurrikaani Mitchin jälkeen, mutta sen jälkeenkin muuttovirta on ollut tasainen.

Eikä se kai mikään ihme ole, kun ottaa huomioon maaseudun olosuhteet. Suuri osa näistä ihmisistä tulee paikoista, joissa ei ole sähköä, puhdasta vettä tai kunnollisia teitä, joissa lapsilla ei ole mahdollisuutta päästä kunnon kouluihin ja joissa lähin sairaala on monen tunnin kävelymatkan päässä. Mitä itse tekisit samassa tilanteessa? Surullista on vain se, että aina silloin tällöin jostain ilmestyy tällaisten jättömaiden laillinen omistaja ja vaatii oikeudessa valtiota häätämään mokomat valtaajat.

Tämänkertaiset häädöt tulivat pahimpaan mahdolliseen aikaan. Hondurasissa on pari viikkoa sitten alkanut talvi, mikä tarkoittaa rajuja ukkosmyrskyjä ja rankkasateita. Sateet eivät tähän aikaan vuodesta kestä kovin kauaa, mutta taivaalta tulevan veden määrä on jotain aivan käsittämätöntä. Tunnin kestävä sadekuuro muuttaa Tegusin kadut puoli metriä syviksi joiksi ja katkoo useilta alueilta sähköt.

Rankkasateet ovat jo itsessään ongelma, sillä Tegusin kaupunkisuunnittelun – tai pikemminkin sen puutteen – ansiosta tulvavedet onnistuvat aina hukuttamaan alleen joitain asuinalueita. Viikko sitten kotimatkalla todistin, kun palomiehet yrittivät pumpata tyhjäksi erästä matalaa kaupunginosaa ihmisten kyhjötellessä talojensa katoilla. Oli syy sitten tulva tai häätö, mitä tekevät ihmiset, jotka joutuvat näillä ilmoilla taivasalle?

Lehtien haastatteluissa viranomaiset puolustelivat häätötoimiaan sillä, että ihmisiä oli varoitettu päivästä etukäteen. ”Annoimme tiedon tästä jo viikko sitten, mutta nämä ihmiset eivät ole suostuneet poistumaan rauhanomaisesti”, syytti operaatiota johtanut poliisipäällikkö. Niinpä niin. Rakenna itsellesi uusi koti seitsemässä päivässä, aika alkaa nyt. ”Minä sytytin mieluummin oman kotini tuleen, kuin annoin noiden koirien vetää sen matalaksi traktoreillaan”, sanoi yli 60-vuotias nainen kyyneleet silmissään samalla, kun hänen vaatimaton omaisuutensa paloi tuhkaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti