tiistai 27. tammikuuta 2009

Sotaisaa jalkapalloa

Latinalaisessa Amerikassa suhtaudutaan jalkapalloon suurella intohimolla. Varma tapa saada uusia ystäviä on ottaa puheeksi viimeiset jalkapallotulokset: jokaisella on niihin varmasti voimakas mielipide.

Eilen Honduras pelasi suurinta vihollistaan El Salvadoria vastaan Tegucigalpan stadionilla, ja menin paikallisten kamujeni Saran ja Carlosin kanssa katsomaan. 35 000 hengen stadion oli täynnä hondurasilaisia, joten meteli oli sen mukaista. El Salvadorin joukkueen tullessa kentälle koko katsomo messusi suurella paatoksella ”¡Culeros! ¡Culeros!” Pelaajille ja tuomareille huudettiin kilpaa ohjeita, ja jokainen Hondurasin saama rangaistus aiheutti vislausmyrskyn.

Hondurasin ja El Salvadorin maaottelut herättävät vielä paljon suurempia tunteita kuin Suomen ja Ruotsin väliset. Maat eivät ole vieläkään täysin unohtaneet vanhoja kaunoja, jotka kärjistyivät vuonna 1969 käytyyn neljäpäiväiseen sotaan – niin sanottuun Guerra de Fútbol:iin eli jalkapallosotaan.

Oikeasti sodalla ei ollut mitään tekemistä jalkapallon kanssa. Kyse oli pikemminkin 50- ja 60-lukujen talouskriisistä, joka pakotti noin 300 000 salvadorilaista siirtolaisiksi ja työnhakuun Hondurasiin. Hondurasilaisia salvadorilaisten valtaus kismitti, ja vuonna 1969 valtio alkoi palauttaa ilmeisen voimakkain ottein työluvattomia siirtolaisia takaisin El Salvadoriin.

Sattumalta samana vuonna El Salvador ja Honduras pelasivat vastakkain World Cupin karsinnoissa. San Salvadorissa pelatussa ottelussa salvadorilaiset fanit tuhosivat Hondurasin lipun ja tekivät pilkkaa Hondurasin kansallislaulusta. Hondurasin puolella taas salvadorilaiset saivat tuntea nahoissaan maanmiestensä pilkan. Tämä kaikki johti siihen, että El Salvadorin armeija hyökkäsi Hondurasiin ja valtasi yhden maan kaupungeista, johon Honduras vastasi ilmaiskuilla. Lähes kaikki noin 2000 kuollutta olivat hondurasilaisia siviilejä. Vaikka sota kesti vain neljä päivää, kiukku ei laantunut yhtä nopeasti – rauhansopimus allekirjoitettiin vasta vuonna 1980.

Kun Honduras eilisessä ottelussa lopulta teki ensimmäisen maalin El Salvadoria vastaan, katsomo räjähti. Joka puolella pöllysi sanomalehtisilppua ja pidimme Saran ja Carlosin kanssa toisistamme kiinni siltä varalta, että takana istuvat ihmiset päättäisivät rynniä kohti kenttää. Tällä kertaa niin ei onneksi käynyt.

Honduras voitti lopulta 2-0 ja katsomo valui tyytyväisenä kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti