keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Kansalaisjärjestöt vaikeuksissa

”Saara, et arvaa millaisen kaaoksen olet missannut!” Olin hädin tuskin saanut heitettyä rinkkani toimiston eteiseen, kun duunikaverini piirittivät minut ja kertoivat kilpaa mitä töissä oli tapahtunut minun reissatessa pitkin Panamaa ja Nicaraguaa.

Ennen lähtöäni CIPRODEH julkaisi vuosittaisen korruptiotutkimuksensa – kerroin siitä otsikolla Korruptoituneita kiukuttaa – ja ilmeisesti sohaisi sillä aikamoista ampiaispesää. Tutkimuksen julkaisusta lähtien CIPRODEH:issa on parveillut toimittajia ympäri maata ja kiukustuneet poliitikot päättivät ryhtyä vastatoimiin.

Nyt työn alla on lakimuutos, joka vaikeuttaisi kaikkien kansalaisjärjestöjen toimintaa oikein huolella. Uuden lain mukaan kansalaisjärjestöillä ei olisi esimerkiksi oikeutta olla missään tekemisissä minkään poliittisen teeman kanssa. Niinpä niin. Korruption tutkimisen sijaan kansalaisjärjestöt saisivat keskittyä vain harmittomiin avustuskeinoihin kuten ruuan jakeluun tai terveydenhuoltoon. Myös kansalaisjärjestöissä työtä tekevien palkkaus määriteltäisiin poliitikkojen toimesta ja ulkomaalaisten vapaaehtoisten tekemälle työlle asetettaisiin tiukat rajat.

Eilen oli kuulemma ollut suuri mielenosoitus lakimuutosta vastaan. Nähtäväksi jää, onko protestoinnista mitään hyötyä – harvemmin siitä tuntuu täällä olevan. Duunikaverini eivät kuitenkaan vaikuta lannistuneilta, kaipa he ovat jo tottuneet taistelemaan. Yksi CIPRODEH:in lempeimmistä lakimiehistä ilmaisi asian näin: ”Martin Luther King sanoi aikoinaan, että ei häntä niinkään pelota pahojen ihmisten kovaäänisyys. Sitten hän on huolissaan, kun hyvät ihmiset ovat hiljaa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti